vrijdag, december 18, 2009

Kopenhagen en vlees gaan hand in hand.

Nu de toppen van de wereld aan het vergaderen zijn in Kopenhagen wacht iedereen thuis af wat uiteindelijk hier uit zal komen. Iedereen heeft het wel voorbij horen komen deze week. CO2 is het probleem, CO2 beinvloedt ons klimaat, CO2 beinvloedt dus simpelweg ook ons. Of je dat nou wilt of niet, wij werken er allemaal aan mee. Ookal kunnen wij niet ons zegje hebben tijdens deze top in Kopenhagen toch kunnen wij invloed hebben op ons klimaat. En sterker nog het is makkelijker dan jij denkt.
Ik zag vandaag weer het clipje op youtube van Paul McCartney die zijn liedje "Meat-free-monday" aan het zingen was. Want ja (nu kom ik met de weetjes en feitjes aanmokken) ook door onze eigen consumptie beinvloeden wij het klimaat.

Wist je dat 1/3 van de totale uitstoot te danken hebben aan het vee dat wij moeten produceren voor onze vleesconsumptie?

Is het niet raar om te weten dat het stukje vlees op je bord, je salami op je boterham, je gehaktbal op de woensdag, invloed heeft op heel het klimaat van de wereld? Ik vind van wel!
Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden dat het zover is gekomen. De natuur belanst zich normaal wel uit en in principe doet de aarde dit nu ook, alleen heeft dit zoeken naar balans een negatieve invloed op ons als mens maar ook de gehele natuur. Daarom zijn wij nu ook op zoek naar oplossingen die de CO2 uitstoot te verminderen. Gek genoeg kijken we wel naar groene energie of vermindering van de uitstoot van auto's. Noem maar op, veel wordt besproken. Maar hoe goed zou het zijn om al 1/3 van de CO2 uitstoot te kunnen verminderen door simpelweg een paar dagen geen vlees te eten? Of misschien wel helemaal te stoppen met vlees eten! Het is niet alleen goed voor je gezondheid (mits je je dieet wel een beetje aanpast, gelukkig zijn er tegenwoordig zat goed en smakelijke alternatieven) maar het is ook goed voor het milieu! Ik zeg, twee vliegen in 1 klap!

Verder is er nog een groot probleem wat wordt opgelost! Wist je dat er nog steeds regenwoud werd gekapt om de productie van vlees en sojabonen te kunnen laten groeien?
En dan denk je, zijn die sojabonen dan ook niet het goede alternatief?! Jawel, maar er moet bijvoorbeeld 7kg zoveel soja geproduceerd worden om 1kg vlees te kunnen krijgen.
Regenwouden hebben we juist nodig om de CO2 te elimineren, maar wat doen wij, gewoon door gaan met kappen....Dus men creeert eigenlijk nog meer problemen! Het is ook gewoon een kettingreactie en bijna zo cirkeltje rond. Regenwoud verdwijnt, dus meer CO2, plus meer vee wat ook meer CO2 produceert. Jongens...ik word er boos van als ik er over nadenk (Gelukkig doe ik dat niet meer elke dag).

Dus ja, want kan ik meer zeggen. Denk er over na en probeer te beseffen dat wij ook daadwerkelijk invloed kunnen hebben op het klimaat door onze consumpties aan te passen. Al ga je niet gelijk 'cold-turkey-vega' maar 1, 2 of wel 3 dagen in de week dat stukje vlees laat liggen betekent het niet alleen een goede toekomst voor jezelf of je kinderen maar voor iedereen. Sterker nog voor heel de natuur! Ongelofelijk dat wij daar deel van kunnen zijn vind je ook niet?
Ik zou zeggen, grijp die kans en leef bewust want we hebben de laatste 100 jaar er een flinke puinhoop van gemaakt. En een slap excuus als: "Ja maar als ik de enige ben die dat doet dan helpt het niet", "bla bla bla...". Ik zal je vertellen, het helpt wel degelijk ookal zie je niet gelijk het effect. We hebben het ook over lange termijn planning en niet gelijk nu. En wanneer we over 25/30 jaar weer gaan evalueren dan zal je blij zijn dat je er aan mee hebt geholpen. Geloof me. Of wil je achteraf in iemands ogen kijken en dan spijt betuigen omdat je toch niet je best hebt gedaan? Klinkt hard misschien maar het is wel waar wij naartoe gaan. Er staat niet voor niets zo'n druk op deze topbijeenkomst in Kopenhagen. Het is FUCKING belangrijk!
Wees er deel van, maak er een deel van en stop je hoofd niet in de grond. Wat is nou 1 dagje vlees laten staan?

En ben je al vegetarier of veganist dan heb je deze boodschap al lang begrepen. Deze feiten waren ook al lang bekend en wisten we 20 jaar geleden ook al. Nu is het alleen een mooi moment om het er weer over te hebben. Kopenhagen en vlees gaan hand in hand.